WK in Peking historisch voor Nederlandse atletiekvrouwen

31 augustus 2015 14:09

Een bronzen medaille voor Sifan Hassan op de 1500 meter, zilver voor Dafne Schippers op de 100 meter én goud voor Schippers op de 200 meter. Een prachtige score voor de Nederlandse vrouwen op het WK in Peking. Want met de wereldtitel heeft Schippers niet alleen de eerste gouden plak voor Nederland sinds 2005 te pakken, bovendien is ze de eerste Nederlandse vrouw ooit om überhaupt een wereldtitel bij de vrouwen binnen te slepen.

De gouden plak van afgelopen maandag pakte Schippers met een tijd van 21,63. Niet alleen een Nederlands record, maar bovendien een Europees record. Slechts Florence Griffith-Joyner (VS) liep twee keer in 1988 sneller dan de tijd van Schippers, en Marion Jones (VS) liep harder in 1998. Hoewel Schippers vrijdag niet als eerste uit de bocht kwam, wist ze op het laatste moment de Jamaicaanse Elaine Thompson voorbij te snellen.

Duizelig

Direct na haar race, liep Schippers met een arts weg om bij te komen. Ze voelde zich niet goed en kon niet meteen met de pers praten, maar dit was volgens haar coach Bart Bennema geen reden voor ongerustheid. “Ze is vaker wat duizelig na de 200 meter”, zei hij tegen de NOS. “Ze heeft zich nu natuurlijk behoorlijk ingespannen.” Later gaf Schippers zelf ook aan dat deze gang van zaken voor haar normaal is. “Het gaat nu alweer goed”, reflecteert ze. “Ik ben wereldkampioene in een Europees record. Bizar.”

Hoger in het wereldklassement

De drie medailles voor Nederland bezorgen ons een twaalfde plek in het medailleklassement van Peking. Voordat we naar Peking gingen, hadden we tien WK-medailles voor atletiek in ons bezit: één keer goud, vier keer zilver en vijf keer brons, waarmee we op een bescheiden 52e plaats in het landenklassement stonden. Met de drie extra medailles (waarvan een gouden) staan we nu trots op een 43e plek in het klassement.

dafne schippers

De meest succesvolle Nederlanders

Tot voor kort was Rutger Smith de meest succesvolle Nederlandse atleet op het WK. De Groninger won zilver bij het kogelstoten in Helsinki (2005) en brons met de discus in Osaka (2007). Jaren later, toen de Wit-Rus Andrej Michnevitsj positief werd beoordeeld op doping, kreeg hij er een bronzen plak bij voor zijn kogelstootacties in 2007.

Schippers behaalde in 2013 een bronzen medaille op het zevenkamp, wat betekent dat zij zich met brons, zilver én goud nu de meest succesvolle Nederlandse atleet mag noemen. Naast Smith en Schippers heeft geen enkele Nederlander ooit meer dan één medaille behaald. Dit is in het geval van de vrouwen niet verwonderlijk: naast Schippers is Hassan de enige vrouw die ooit een medaille binnenhaalde.

Leave a reply

vereist

vereist

optional