De geschiedenis van de atletiek

Atletiek is samen met zwemmen de oudste sport van de wereld. Oorspronkelijk ontstaan in Griekenland, in het specifiek op het eiland Kreta, vond deze sport zijn oorsprong meer dan 1500 jaar voor Christus. Uiteindelijk werd dit een belangrijk onderdeel van de Griekse Olympische spelen. Dit sportevenement werd vanaf 776 voor Christus georganiseerd en is de voorloper van de huidige Olympische spelen. Ook deze werden destijds om de vier jaar georganiseerd, maar waren iets korter dan de huidige spelen, namelijk vijf dagen. Tijdens dit evenement werden er verschillende disciplines beoefend om te kijken wie de beste was in zijn (er wordt niks vermeld over vrouwen tijdens deze toernooien, maar waarschijnlijk ging het om alleen mannen) klasse. Het aantal sporten wat beoefend werd tijdens deze spelen was alleen drastisch minder dan tijdens de huidige spelen. Er was bovendien één onderdeel wat drastisch anders was dan de huidige spelen. Er bestond namelijk een speciale vijfkamp waar topatleten tegen elkaar konden strijden, hierbij moesten zij aan alle vijf de onderdelen meedoen. Het ging om de onderdelen hardlopen, verspringen, speerwerpen, discuswerpen en worstelen.

De toenmalige atletiek is niet volledig meer te vergelijken met de moderne atletiek. Rond het einde van de 17e eeuw ontwikkelde zich de huidige atletiek namelijk in Engeland. Maar het duurde nog even voordat atletiek zich tot een wedstrijdsport zou ontpoppen, dit gebeurde pas rond het begin van de 19e eeuw. Met de komst van de moderne olympische spelen vormde atletiek verreweg het belangrijkste onderdeel van dit grote sportevenement. De eerste editie van de moderne spelen werd gehouden in 1896 in Athene. Tegenwoordig is atletiek nog steeds wel een belangrijk onderdeel op de Olympische spelen, maar wordt niet meer als het meest belangrijke onderdeel gezien.

Maar naast de Olympische spelen zijn er nog andere grote atletiektoernooien. Zo worden ook hier wereldkampioenschappen georganiseerd. Sinds 1991 worden deze om het jaar gehouden, hiervoor was dat namelijk om de vier jaar. Een ander prestigieus toernooi is de Golden League serie welke verspreid is over zes toernooien. Hierbij worden de geldprijzen verdeeld in staven van echt goud.

In Nederland werd de atletiek geïntroduceerd aan het einde van de 19e eeuw, rond 1870. Deze introductie wordt geweid aan Pim Mulier wie de kunst van het hardlopen in Engeland had opgedaan. Mede door hem werd uiteindelijk 1891 opgericht wat later zou uitgroeien tot de huidige Nederlandse atletiekbond.